Top

7. Hennep, een natuurlijke bouwmateriaal

Hennep wordt van oudsher gebruikt als (natuurlijke) bouwmateriaal. Maar omdat van hennep drugs te maken is, is verbouwen van hennep aan banden gelegd.
De laatste jaren echter wordt er weer veel gebruik gemaakt van hennep. De nieuwe (industriële) hennep heeft een lage THC-waarde (=hallucinerende waarde), en is dus niet als drugs te gebruiken.Hennep heeft de meest positieve (milieu-) eigenschappen. Het is goed isolerend, vochtregulerend en warmtebufferend. Hennep groeit op praktisch elke ondergrond, heeft een hoge opbrengst, en (heel belangrijk) er zijn geen onkruidbestrijdingsmiddelen nodig.
Producten van hennep hebben een lange levensduur (langer dan bv hout), en na gebruik kan het in de natuur worden gegooid, en composteert het.En hennep kan een negatieve footprint hebben (en nu komen we weer bij een eerder behandeld onderwerp). D.w.z. dat de CO2 die nodig is om van hennep een product te maken, minder is dan de CO2 die hennep opneemt uit de atmosfeer bij de groei.
Een auto is een mooi voorbeeld van de footprint die door hennep omlaag gebracht wordt. Een auto heeft een zeer grote footprint bij fabricage, bij gebruik (o.a. brandstof) en bij sloop. Er worden echter steeds meer onderdelen (bv deuren) van een auto van composiet gemaakt. Composiet bestaat voor een groot deel uit hennep. Deze natuurlijke grondstof zorgt er voor dat een auto een minder grote footprint heeft.Een andere toepassing van hennep is als vervanger van nanomateriaal grafeen. Dit is echter nog toekomstmuziek, maar wel hoopvol. Grafeen is een stof die gemaakt wordt van koolstof, en waar superaccu’s van kunnen worden gemaakt. Het worden accu’s met een veel hoger rendement, en een veel lagere oplaadtijd (minder dan een minuut). Hierdoor is veel minder energie nodig, en is het eerder mogelijk met groene energie te volstaan om accu’s te laden. 
Nu blijkt het ook mogelijk om hennep te gebruiken in plaats van de dure stof (en milieubelastende) grafeen.